21
Πεμ, Ιουν

Informationen om Sverige
Typography

Γενικές συμβουλές: Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer).

Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.

Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:

1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.

2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.

3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν ζητάνε τότε την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης αλλά το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα.
Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
Αντιστοιχεί στα παλαιά έντυπα E106, E109, E120 και E121.
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&intPageId=980&langId=el

4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.

Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορίαγια να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.

Πρέπει επίσης για σας που θα μείνετε πάνω από 3 μήνες να κάνετε αίτηση στην Υπηρεσία Μετανάστευσης όταν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό ή μπορείτε να το κάνετε και παράλληλα με την Εφορία αλλά τότε θα πρέπει ναπάτε έτσι κι αλλοιώς μετά στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Την τελευταία περίοδο από την Εφορία στέλνουν όσους θέλουν προσωπικό αριθμό πρώτα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Από την 1 Γενάρη 2012 βγάζουν στην Υπηρεσία Μετανάστευσης ένα είδος ταυτότητας, που αποδεικνύει ότι έχετε άδεια παραμονής.

Προσοχή!

Όταν πάρετε την άδεια παραμονής (uppehållsrätt), είναι προσωρινή για 5 χρόνια. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να εργάζεστε συνέχεια ή να έχετε οικονομικούς πόρους για όλη αυτήν την περίοδο. Μετά τα 5 χρόνια, κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.

http://www.migrationsverket.se/info/5318_en.html

Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, είναι δύο χρόνια και έχουν διαφορετική άδεια παραμονής (uppehållstillstånd).

Επίσης γραφτείτε στο σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση να γραφτείτε (πρέπει να έχετε δουλειά) και δικαιούστε να πάρετε ταμείο ανεργίας, τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 20-25 ευρώ τον μήνα.

Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ

Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, αλλά χρειάζεται να έχετε τον προσωπικό αριθμό για να κάνετε εγγραφή.

Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.

Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ

Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ). Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου

Διαβάστε επίσης εδώ στά αγγλικά πληροφορίες για τη Σουηδία, ζητήματα εργασίας, κατοικίας, επιδομάτων κλπ.

Medlemansokan