Επιλέξτε - Välj

29 χρόνια μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο -9 στους 10 εκτιμούν θετικά την επανένωση

Europe
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Θετική για την Γερμανία θεωρούν την επανένωση της χώρας οι εννέα στους δέκα Γερμανούς σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον, είναι πως οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους, 29 χρόνια μετά, εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί εναρμόνιση ανατολής - δύσης στην Γερμανία. Σημαντικές διαφορές απόψεων καταγράφονται επίσης σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και τις μειονότητες, ενώ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναδεικνύεται στην πιο αξιόπιστη μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαφορές που επιμένουν μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας

Στην έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew για την «Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Κομμουνισμού», αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Γερμανών που ζουν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και σε εκείνους της πρώην Δυτικής.

Σχετικά με τις μειονότητες, το 36% των ερωτηθέντων στην ανατολική Γερμανία εκφράζει αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δυτική περιορίζεται στο 22%. Για τους Εβραίους, αρνητικά εκφράζεται το 12% στα ανατολικά και το 5% στα δυτικά κρατίδια. Για τους Ρομά, στην ανατολική Γερμανία καταγράφονται 48% αρνητικές γνώμες, 34% στην δυτική.

9 στους 10 εκτιμούν θετικά την επανένωση της Γερμανίας

Σε ό,τι αφορά την επανένωση της Γερμανίας το 1991, το 91% των ερωτηθέντων στην ανατολική Γερμανία εκτιμά ότι λειτούργησε θετικά για την χώρα. Πολύ κοντά, στο 89%, βρίσκεται το ποσοστό στην δυτική Γερμανία

Ταυτόχρονα, μόνο το 23% των ανατολικογερμανών είναι της άποψης ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι σήμερα εξίσου καλές και στις δύο περιοχές. Στην δυτική Γερμανία το ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο, όμως και πάλι χαμηλό, στο 32%. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2009, το ποσοστό στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας έφθανε μόλις το 12%.

Οι ανατολικογερμανοί παραμένουν ακόμη και σήμερα λιγότερο ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας στην χώρα, αλλά και τη συνολική κατεύθυνση της Γερμανίας. Η «ικανοποίηση από τη ζωή» στην ανατολική περιοχή φθάνει το 59%, όταν το 1991 ήταν μόλις 15%. Στα δυτικά κρατίδια το επίπεδο ικανοποίησης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, από το 52% στο 64%.

Όλοι συμφωνούν πως η ενωμένη Γερμανία βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο

Επιπλέον, όσοι ζουν στην δυτική Γερμανία είναι κατά 20 μονάδες πιο πιθανό να δηλώσουν ότι οι αλλαγές που επήλθαν με την επανένωση της χώρας ήταν θετικές στους τομείς της παιδείας, της νόμου, της τάξης, των πνευματικών και οικογενειακών αξιών. Δεν διαπιστώνονται ωστόσο αποκλίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε ό,τι αφορά την άποψη για την επίδραση της επανένωσης στο βιοτικό επίπεδο, την υγειονομική περίθαλψη και την εθνική υπερηφάνεια.

Οι κάτοικοι της δυτικής Γερμανίας εκφράζουν σαφώς πιο θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι οι συμπατριώτες τους στα ανατολικά κρατίδια. Στην Ανατολή θετικά εκφράζεται το 59%, στη Δύση το 71%.

Στο σύνολό τους οι Γερμανοί έχουν θετική άποψη για την ΕΕ κατά ποσοστό 69%, ενώ προφανώς οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) εκφράζονται πολύ λιγότερο υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζουν την AfD οι θετικές απόψεις για την ΕΕ είναι κατά 34% υψηλότερες.

Η Άνγκελα Μέρκελ η πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ευρώπη

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ξεπερνάει όλους τους συναδέλφους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποδοχή από τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 57% εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της. Η κυρία Μέρκελ είναι η μοναδική από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες με περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες: Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Όρμπαν ακολουθούν, με 45%, 28% και 27% αντίστοιχα.

Η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή στην Σουηδία, στην Ολλανδία και την Γαλλία, όπου μάλιστα οι ερωτώμενοι τη βαθμολογούν καλύτερα από τους ίδιους τους συμπατριώτες της. Παρ’ όλ’ αυτά, περίπου τα τρία τέταρτα των Γερμανών εκτιμούν ότι η καγκελάριος διαχειρίζεται σωστά τα θέματα διεθνούς πολιτικής.

Στην ανατολική Γερμανία αυτή την άποψη διατυπώνει το 68%, ενώ στην δυτική το 75%. Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία, τη Βρετανία και την Λιθουανία εκφράζει επίσης εμπιστοσύνη στην κυρία Μέρκελ. Τις χειρότερες επιδόσεις της καταγράφει η καγκελάριος στην Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους τρεις Ρώσους λέει πως την εμπιστεύεται.

Sign up via our free email subscription service to receive notifications when new information is available.